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Welcome to my blog! My name is Hikaru, and I am currently in Ghana as a JICA volunteer. I am Japanese, but have a very international background. This is my first time in Africa, though, so I am hoping to learn as much as I can during my two-year stay here! Hope you enjoy my blog :) 私のブログへようこそ!ガーナに青年海外協力隊員として派遣されている「ひかる」と申します。国籍も心も日本人ですが、海外生まれ海外育ちで少し異色なバックグラウンドを持っています。アフリカに住むのは初めてなので、ここにいる2年間の間にたくさん吸収したいと思っています。是非気軽にブログを読んでください!^^

Saturday, March 31, 2012

Ghanian Food 101 / ガーナ料理入門編

Hello Readers!
読者のみなさま、こんにちは!

Many people have been asking me what people eat in Ghana... and I finally have an answer that is not straight out of a guidebook! Yesterday, some JICA staff took us out for lunch to enjoy an authentic Ghanian meal. Mr. Kumah, a JICA program officer and our teacher on Ghanian culture, taught us about each dish and also showed us how to eat it.

ガーナ行きが決まってからたくさんの方にガーナ料理について聞かれましたが・・・やっとガイドブックではなく実体験からお答えできるときがきました!昨日、JICAスタッフの方々がお昼にガーナ料理のお店に連れて行ってくださいました。クマさん(本名です)というJICAのプログラムオフィサーの方で私たち隊員にガーナ文化を教えて下さっている先生がオーダーしてくださり、それぞれのお料理について丁寧に説明してくださいました。

The place we went to was called a "Chop Bar". This is the name for local restaurants and shops where they sell traditional food. Apparently "chop" mean to eat in Ghanian English, so if you are talking to a close friend, you can say "Chale, let's go chop" which roughly means "Hey friend, let's go eat".

私たちが行ったお店は「チョップバー」と呼ばれるガーナ料理の専門店でした。「チョップ」はガーナ英語で食べることを意味するそうで、すごく仲良い友達であれば「チャレ、チョップに行こう」、簡単に訳すと「ねえ(共よ)、食べ行こう」と言うそうです。

















               (Left) The Menu    (左)メニュー
               (Above) Soups and dishes in the kitchen
       (上)キッチンに並ぶスープなどのお料理


There was a menu on the table, but usually the dishes are already made so it is easier to just ask what they have ready, or go look at the kitchen and choose what to eat there.

一応テーブルにメニューは置いてありますが、基本的にその日用意できるものは限られていて事前に準備されてあるので、今日は何があるか聞くかキッチンに見に行ってオーダーします。

 What you see here are some of the dishes we had... the bread-like dough is Banku which is fermented corn dough. It is a little bit sour. There is also a similar dough (not in the picture) called Fufu which is made from cassava.

You soak the Banku in palm nut soup (the red soup you see in the back). The red bean rice in front is called Waakye, pronounced like "Wache". My favorite was a dish called "Palaver Sauce" which was a spicy mix of green vegetables, eaten with yam. Very delicious!


左側に写っているパンの様なものは「バンク―」というトウモロコシの生地を発酵させたもので少し酸っぱいです。写真には写っていないですが似たような記事で「フフ」と呼ばれるものがあり、こちらはキャッサバでできているので酸味がありません。

バンク―は後ろに見える赤いパーム(ヤシの実)スープに浸して食べます。真ん中のに写っているのは「ワチェ」というガーナ版お赤飯のようなものです。個人的に一番のお気に入りは「パラバー・ソース」と呼ばれる緑野菜を辛く煮込んだスープの様なもので、ヤムいもに浸けて食べます。どれもとっても美味しかったです!

Everything in Ghana must be done with your right hand. I read in books that this was because the left hand was considered to be evil, but according to Mr. Kumah, before modern times people used to clean themselves using their left hand after using the restroom, etc. and so this rule came out of hygienic purposes. Anyways, eating is not an exception and you must eat everything with your right hand alone, which can be slightly tricky.

Overall it was a wonderfully delicious meal, though, and I'm excited not only to eat more but perhaps learn how to cook these dishes within the next two years!

ガーナでは全てのことが右手で行わなければいけません。事前に読んだ本では左手には悪魔が宿っているから、などと書かれていましたが、我らがクマ先生のお話では昔トイレなどを使った後に左手で体をキレイにしていたため衛生上の理由で自然とそうなった、とのお話です。
もちろん食べることも例外ではなく、全て右手だけで食べなければいけないので少し苦労しました。

それでも、全体的にとっても美味しいお食事で、次の2年間の間に食べるだけでなく作り方も覚えられたらいいなと期待しています!

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